Lounas luonnossa: opiskelijat järjestivät maastoruokailun Evon retkeilyalueella

Evon retkeilyalueella saatiin nauttia herkkulounasta, kun Maastoruokailun järjestäminen –opiskelijat järjestivät lopputyönään ulkoilmaruokailun HAMIn ja HAMKin opiskelijoille. Opiskelijat suunnittelivat menun ja toteuttivat ruokajärjestelyn kahden päivän aikana Metsähallituksen Jussin katoksella.

Maastoruokailun järjestäminen on vuoden kestävä maksuton tutkinnon osa, jossa opiskelijat saavat valmiudet valmistaa ruokaa maastossa ryhmille elintarvikelainsäädäntö huomioiden. Opinnot alkavat syksyllä syyskuussa, jolloin voimme hyödyntää vielä metsän satoa ja jatkuvat seuraavan vuoden toukokuun Evon metsätapahtumaan. Lähijaksoja on 6-7 kpl ja kukin kahden päivän pituinen. Jaksoille on suunniteltu tietty teema ja ulkona maastossa ollaan jokaisella jaksolla nuotion äärellä ruokaa valmistamassa.

Telttakatos. Kaksi isoa parillapannua. Neljä ihmistä kokkaamassa.

Lopputyökseen opiskelijat suunnittelevat menun, jonka he toteuttavat maastossa. Evon retkeilyalueella toteutettuun menuun kuului tällä kertaa Korpisoturin kebakot/kasviskebakot juurespedillä, karpalomajoneesi sekä vihersalaatti. Jälkiruoka kuului luonnollisesti mukaan ja siinä päädyttiin valmistamaan metsän ritareita eli köyhiä ritareita karpalohillon sekä kermavaahdon kera. Ruokailun kruunasi nokipannukahvit.

Salaattipöytä. Taustalla metsää.
Puuhun nojaava menukyltti. Kaarna & Havu.

Ruokailijoita kävi yhteensä n. 50, vaikka toukokuinen sää ei ollutkaan lämpimimmästä päästä. Kaikki kehuivat ruokaa ja nauttivat iloisesta tunnelmasta.

”Tämä oli ihana lounashetki, herkullisen ruoan kera luonnon helmassa. Vain aurinko puuttui.” oli eräs osallistuja kommentoinut.

Tällä kertaa tutkinnon osan opiskelijat olivat hyvin erilaisista taustoista: osa oli innostuneita luonnossa liikkujia, ruoanvalmistuksesta nuotiolla kiinnostuneita ja muutama eräopaskin löytyi porukasta. Porukka hitsautui hyvin yhteen yhteisten lähipäivien aikana ja kaikki olivat innolla yhdessä lopputyön valmisteluissakin. Puhetta tulevaisuudestakin oli jo: eräs opiskelija työskentelee tuetun asumisen yksikössä, jonka asukkaille voisi talkootyönä järjestettäisiin syksyllä pienimuotoisen ruokailun ulkona.

Tiilistä rakennettu nuotiopaikka. Pannulla liekkien yllä paistumassa pullaviipaleita.

”Todella mukava ryhmä ja niin innostunut maastoruokailusta. Ryhmän opiskelijat saivat myös toisiltaan hyvin paljon käytännön tietoa ja taitoa. Opiskelijoiden kesken syntyi myös mahdollisesti pysyvää yritystoimintaa alalla. Ihana, reipas aikuinen opiskelijaryhmä”, kertoo tutkinnon osan lehtori Pirjo-Maija Koskinen.

Kolme ihmistä essut päällä nuotiopaikalla. Taustalla ihmisiä ruokailemassa pöydän äärellä.

Mukana hankkeen puitteissa oli myös Merja Leikkainen, joka yhdessä Pirjo-Maijan kanssa vetävät Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanketta HAMIssa. Hankkeen tavoitteena on edistää yritysten innovaatio-osaamista sekä kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Metsälounaalla olikin tarjolla kasvisruokavaihtoehto kasviskebakko, jota voisi hyvin käyttää myös ruoka-alan yrityksissä. Reseptin ovat ryhmän opiskelijat kehitelleet juuri tällaisia metsäolosuhteita varten.

Teksti: Sara Vihinen ja Pirjo-Maija Koskinen
Kuvat: Sara Vihinen

Lue lisää Maastoruokailun järjestäminen -tutkinnon osasta: https://hami.fi/koulutus/maastoruokailun-jarjestaminen-tutkinnon-osa/

Lue lisää Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeesta: https://hami.fi/hankkeet-2/kasvisruoka/