Opiskelun aloittaminen

Tervetuloa aloittamaan opinnot HAMIssa! Tältä sivuilta löydät ohjeita opiskeluiden aloittamiseen. Jos et löydä täältä vastausta, voit ottaa yhteyttä HAMIn opoihin tai omaan ryhmänohjaajasi.

Kampukset ja kulkuyhteydet

Alla olevista linkeistä löydät tietoa kampuksista ja niiden kulkuyhteyksistä.

Opintojen tuki ja palvelut

Opintojen aikana on mahdollista saada monenlaista tukea ja neuvontaa. HAMin opintopalvelut auttavat mm. opintojen rahoitukseen ja todistuksiin liittyvissä asioissa. Opintopalvelut tavoittaa lähettämällä sähköpostia hami-opintopalvelut(at)hami.fi. Koulutuksen opinto-ohjaaja auttaa opintojen suunnittelussa ja opintojen suorittamiseen liittyvissä asioissa. Lue lisää opintojen tuesta ja palveluista

Asuminen

Asuminen on perustutkinto-opiskelijoille ilmaista opiskelujen ajan. Asuntolahuoneet ovat kalustettuja ja majoitus tapahtuu pääsääntöisesti 1-2 hengen huoneissa. Asuntolassa asuminen on turvallista ja asuntolaohjaaja järjestää ohjattua vapaa-ajan toimintaa sekä on opiskelijoiden tukena ilta-aikoina. Kaikkia asuntoloissa asuvia koskevat asuntolan järjestyssäännöt, jotka käydään läpi opintojen alkaessa. Asuntoloissa ei voi majoittua viikonloppuisin tai loma-aikoina.

Asuntolapaikat myönnetään ensisijaisesti oppivelvollisuuslaissa tarkoitetuille oppivelvollisille opiskelijoille, joilla päivittäinen kulkeminen kodin ja oppilaitoksen välillä ei ole mahdollista, koulumatka on kohtuuttoman pitkä tai kulkuyhteydet ovat muuten hankalat. Asuntolapaikkatarve tulee perustella. Asuntolapaikan hakemiseen liittyvät ohjeet saa valintakirjeen yhteydessä.

Ruokailu

Perustutkinto-opiskelijoille lounas on maksuton, muille opiskelijoille lounas on maksullinen. Opiskelijan tulee todentaa oikeutensa ilmaiseen lounaaseen Kela-kortilla. Osassa kampuksia ruokalasta saa ostettua myös kahvia, teetä ja välipalatuotteita.

Vapaa-aika

Kaikilla kampuksilla järjestetään monipuolista vapaa-ajan toimintaa, johon voivat osallistua kaikki opiskelijat. Asuntola- ja ammatilliset ohjaajat suunnittelevat vapaa-ajan toimintaa yhdessä opiskelijoiden kanssa. HAMIssa pyritään myös järjestämään kaikille opiskelijoille yhteisiä tapahtumia, joissa opiskelijat pääsevät tutustumaan toisen kampuksen opiskelijoihin. 

Muutamia esimerkkejä, toiminta vaihtelee kampuksittain:
– kuntosali ja/tai liikuntasalit mm. pallopelejä varten
– ulkoilureitit, kalastus, melonta, frisbeegolfratoja
– elokuva- ja/tai peli-illat
– retket mm. erilaisiin kulttuuritapahtumiin, kauppakeskuksiin, HAMIn toiseen yksikköön

Opiskelijakunta HAMIS

HAMIn opiskelijoiden opiskelijakunta HAMIS toimii opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksien ja yhteisöllisyyden lisäämisen puolesta. Opiskelijakunnan hallitukseen valitaan jäsenet opiskelijoiden joukosta. Opiskelija saa todistuksen aktiivisesta toiminnassa mukana olemisesta.

Olemalla mukana toiminnassa, pääset mm.:
• vaikuttamaan koulun kehittämiseen ja yhteistyöhön koulun henkilöstön kanssa
• suunnittelemaan opiskelijoiden harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa
• osallistumaan valtakunnalliseen opiskelijajärjestöjen toimintaan
• lisäämään ammatillisen koulutuksen näkyvyyttä ja arvostusta
• ylläpitämään ja edistämään opiskelijoiden edunvalvontaa

Haluatko mukaan HAMIS-opiskelijakunnan toimintaan? Pyydä lisätietoja opettajiltasi tai muulta henkilökunnalta!

Käyttäjätunnukset

Opiskelijana käytössäsi on HAMK-konsernin käyttäjätunnukset.
Voit aktivoida tunnuksesi saatuasi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) lähettämän sähköpostiviestin tunnusten luonnista. HAMKin ohjeet tunnusten aktivointiin ja kaksivaiheiseen löytyvät sivulta https://www.hamk.fi/uudelle-opiskelijalle/

Opiskelijakortti

HAMIn opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan digitaaliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti toimii virallisena todistuksena opiskeluistasi HAMIssa. Lue lisää opiskelijakortin käytöstä

Oppivelvollisuus

Oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kunnes opiskelija täyttää 18 vuotta tai suorittaa toisen asteen tutkinnon. Oppivelvollisilla on hakeutumisvelvollisuus, joka velvoittaa hakemaan jatkokoulutukseen peruskoulun jälkeen. Vastuu oppivelvollisuuden suorittamisesta on opiskelijan lisäksi perusopetuksen järjeställä, huoltajilla, toisen asteen oppilaitoksella sekä opiskelijan asuinkunnalla.

Lisätietoja oppivelvollisuudesta sekä siihen liittyvistä käytännöistä ja vastuista

Huoltajayhteistyö

Teemme yhteistyötä huoltajien kanssa monin eri tavoin.
Kotiväen illoissa pääset tutustumaan kampukseen ja huollettavaasi ohjaaviin aikuisiin. Sinulla on myös mahdollisuus osallistua huollettavasi opintojen suunnitteluun eli Hoks-keskusteluun. Erilaisissa tukea vaativissa tilanteissa suunnittelemme yhdessä, minkälainen tuki toimii juuri sinun huollettavasi kohdalla.

Käytössämme on OLLI-opiskelijahallintajärjestelmä, jossa on oma liittymä huoltajille. Huoltajaliittymän kautta pääset:

  • seuraamaan huollettavasi opintojen etenemistä
  • kuittaamaan poissaoloja
  • anomaan huollettavallesi oikeutta olla poissa etukäteen tiedettynä ajankohtana
  • viestimään ryhmänohjaajan ja opettajien kanssa.

OLLI kulkee mukanasi puhelimessa ja voit käyttää sitä myös tietokoneella tai tabletilla.

Voit tehdä kirjautumisen, kun opiskelija on saanut viestin oman käyttäjätunnuksensa aktivoinnista. Katso ohjeet kirjautumiseen tästä.