Sairion opetusmeijerissä testailtiin opetushenkilöstön voimin 16.5. erilaisia netistä löytyviä kasvis-/vegejuustojen ohjeita. Testailu kuului osana Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeen toimintaa, missä kehitellään toimivia reseptejä kasvipohjaisten tuotteiden valmistukseen.
Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeen projektipäällikkö ja HAMIn meijerialan opettaja Merja Leikkainen aloitti uusien reseptien innovoinnin testaamalla ensin jo olemassaolevia reseptejä.
”Etsin netistä erilaisia kasvispohjaisten juustojen reseptejä, mitä voisi kokeilla ihan kotikeittiössä. Tein tuotetestausta täysin löytämieni reseptejä noudattaen, enkä vielä maustanut niitä omien mieltymysteni mukaan. Seuraavissa kokeiluissa maustan juustoja hiukan erilailla.” Merja kertoi.
Tällä kertaa testissä olivat kaurapohjaiset tomaatti-basilika”juusto”, pippuri”juusto”, juustonmakuinen ”juusto” sekä maustamaton”juusto”. Lisäksi kokeiltiin cashewpähkinä- sekä mantelipohjaisia vegejuustoja.
”Myönnän, että alussa olin itsekin skeptinen tuotteita kohtaan, koska maitopohjaiset ”perinteiset” juustot ovat minulle tuttuja työn kautta. Vegejuustot kuitenkin yllättivät minut maukkaudellaan. Höylättävät ”juustot” olivat oikeasti höylättäviä, ja muut tuotteet toimisivat hyvin esim. patongin päälle levitettyvä tuorejuuston tavoin.”
Seuraavaksi Merja aikoo muokata reseptejä hiukan pidemmälle vielä. Resepteissä kuitenkin säilytetään helppous.
”Suunnittelen ja muokkailen reseptejä niin, että raaka-aineet löytyvät ihan ruokakaupasta ja tuotteita voi jokainen valmistaa kotikeittiössään. Reseptit tulevat yleiseen jakoon kaikkien löydettäväksi, millä edistämme kasvisruokien ottamista osaksi arkea.”
Teksti: Merja Leikkainen ja Sara Vihinen
Kuvat: Merja Leikkainen
Vegejuustojen valmistus on osa Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanketta. Lue lisää hankkeesta sen omilta sivuilta.