Metsäalan yrittäjä Toni Pajula: ”Viikon kestävä sama työmaa on jo pitkä aika metsurille”

Toni Pajula on SavottaSudet Oy:n metsämestari ja toimii metsurina Päijät-Hämeen alueella. Metsäalan koulutukseen hakeminen oli äkillinen päähänpisto, mutta heti HAMIsta metsuriksi valmistuttuaan Toni perusti yrityksen vuonna 2011. Nykyään SavottaSudet työllistää neljä metsuria ja yhden metsätalousinsinöörin, joka toimii puunostajana/metsäsuunnittelijana.

Kesäkuun alussa pääsimme kurkistamaan eräälle Toni Pajulan työmaalle Hollolaan.

”Tällä työmaalla teemme ympäristön hoitoa. Tontti on ainakin hehtaarin ja kollega kävi kaatamassa täältä jo noin motin kuusia. Meidän tämän päiväiseen urakkaan on sovittu yksittäisten puiden poistoa, risukasojen kasalle ajoa ja kantojyrsintää. Talon omistaja asuu tällä hetkellä Sveitsissä, joten toimin myös työnvälittäjänä tässä, koska minulla on hyvät yhteistyökumppanit.”

Kaksi miestä seisoo ulkona. Toisella turvaliivi. Toisella metsurin varusteet. Taustalla harvakseltaan metsää ja järvi.
HAMIn lehtori Juha Mäkelä ja yrittäjä Toni Pajula katselemassa työmaata.

Uusien asiakkaiden kanssa käydään läpi metsänhoidon tavoitteita

Tonilla tulee 13 vuotta nyt täyteen yrittäjänä, ja hommia on riittänyt jokaiselle vuodelle. Työmaat sijoittuvat noin 30 kilometrin säteelle Lahden seudulle.

”Yhtenä aamuna en tiennyt, missä seuraava työmaa on, mutta sekin korjaantui puoleen päivään mennessä. Sitten vain eväät mukaan ja menoksi.”

Metsä järvenrannalla. Yksi kuuso kaartuneena järven ylle. Metsuri kävelemässä kuusen luo.
Tämä huonokuntoinen kuusi kaadettiin järveen ja pilkottiin paloiksi.

Tällä hetkellä Tonin yrityksessä on viisi muutakin työntekijää palkattuna. Lisäksi yrityksessä on yksi ulkopuolinen motoketju täysipäiväisesti töissä.

”Työntekijät ovat tällä hetkellä eri työmailla tekemässä mm. ennakkoraivausta, istutusta ja puiden kaatoa rakennustyömaalta. Moto on tekemässä ensiharvennusta ja insinööri hankkii puuta energiateollisuuden tarpeisiin. Tällä työmaalla oleva traktorikuski on aliurakoitsija.”

Työmaat ovat erilaisia, eikä uuden metsänomistajan tarvitse tietää kaikkea tilatessaan SavottaSusilta metsänhoitopalveluita.

”Annamme asiakkaille suosituksia metsänhoidosta, kun käymme katsomassa työmaata. Neuvomme tarvittaessa, kuinka metsiä tulisi hoitaa ja kenen kanssa kannattaa tehdä mahdolliset puukaupat. Uusien asiakkaiden kanssa käydään läpi metsänhoidon tavoitteita ja tehdään työstä hinta-arvio. Tuttujen asiakkaiden kanssa homma hoituu jo sähköpostitse: he lähettävät minulle työmaakartan, jonka välitän metsureille.”

”Metsurilla ei oikeastaan ole pitkiä työmaita, ja jo viikon kestävä sama työmaa on pitkä aika. Työmaiden keskikoko on noin kaksi hehtaaria, mikä istutetaan kahteen päivään tai raivataan viikkoon. Pihapuukohteita tehdään jopa useampia kohteita päivässä, tonttihakkuut ovat parin päivän hommia.”

Mies korjaa puunkannon jyrsintä.
Mies korjaa puunkannon jyrsintään tarkoitettua konetta. Hän kiinnittää uutta terää pyöreään sahaan.
Koneiden korjauksia joutuu joskus tekemään työmaallakin, ja varaosia on aina pari ämpärillistä mukana. Toni vaihtoi jyrsimeen uuden terän, kun jyrsin oli edellisenä päivänä osunut kiveen.

Päätös hakea metsäalalle tapahtui juuri ennen yhteishakua

SavottaSudet on HAMIn virallinen työelämäkumppani, mikä tarkoittaa esimerkiksi, että Evolta voi tulla opiskelijoita harjoitteluun yritykseen. Tälläkin hetkellä pari opiskelijaa on istuttamassa taimia eräällä työmaalla.

”En haaveillut nuorena metsurin ammatista. Luonto kyllä kiinnosti nuorena, mutta päätös hakea metsäalalle tuli juuri ennen yhteishakua. Olen ollut tyytyväinen ammatinvalintaani, enkä ole katunut asiaa yhtään.”

”Meno Evolla oli yhteisöllistä. Vapaa-ajalla riitti menoa, vaikka ihan metsässä oltiinkin. Kävimme mm. kalassa, ampumassa sekä metsästämässä kavereiden kanssa.”

Jyrsin kannon päällä. Mies seisoo metsurin vaatteissa kuulokkeet päässä vähän matkan päässä koneesta-

HAMI sai yhdessä HAMKin kanssa 14.6. Pro metsä -tunnustuspalkinnon Hämeen Metsäneuvostolta. SavottaSudet saivat samaisen palkinnon noin kolme vuotta sitten Hämeen metsätoimistot -yhdistyksen kanssa.

”Ensi vuoden keväällä tulemme jälleen Evolla järjestettävään koko perheen metsätapahtumaan. Tervetuloa moikkaamaan ja tutustumaan toimintaamme.”

Teksti ja kuvat: Sara Vihinen