Eräs tammikuinen päivä Evolla: puunkaatoa perinteisellä sekä modernilla tavalla

Evon laajoissa opetusmetsissä mahtuu harjoittelemaan vaikka minkälaisia metsurin taitoja. Yhdellä alueella opiskelijat pääsevät tekemään enemmän käsillään ja toisaalla taas metsäkone on apuna.

Toisen vuoden opiskelijat saavat harjoitella itsenäisesti puiden kaatoa pienellä porukalla. Tammikuussa kolmen opiskelijan porukka oli saanut merkityn alueen, jolta he harvensivat metsää annettujen ohjeiden mukaisesti.

Kolme nuorta miestä istuu lumipenkassa. Taustalla metsää. Metsurin suojavaatteet päällä.
Opiskelijat olivat ansaitulla ruokatauolla kuvaushetkellä.
Mäntymetsä. Lumihanki.
Opiskelijoiden työmaa

Osa puista merkattiin spraymaalilla ja nämä puut menevät myöhemmin sahalle tukkipuiksi. Perustutkinto-opiskelijat pääsevät harjoittelemaan tukeilla puunajoa ja he ajavat puut omille sahoillemme opetukseen.

Kenttäsahaus ja hirsityöt -tutkinnon osissa opiskelijat pätkivät puut sopiviin kokoihin. Niistä sahataan mm. hirsipelkkaa, pitkospuiden tarpeita ja erikoistilauksena venelankkua. Kuka tahansa voi kysyä opiskelijatyönä omien puidensa sahauksen ja työt toteutetaan, jos ne vain sopivat opiskeluiden aikatauluihin.

Metsäopinnoissa tehdään yhteistyötä monin eri tavoin

Evolta löytyy Ponsse Dual Harvester -yhdistelmäkone, jolla voi kaataa sekä ajaa puuta. Kone on automatisaation huipentuma: se kaataa puut, poistaa oksat ja katkoo tukit juuri oikeisiin mittoihin. Mitat on saatu metsäyhtiöltä. Ponssen kone osaa mitata, mikä oli kaadetun puun litravetoisuus laskemalla puiden pituuden ja läpimitan. Kuljettajan tehtäväksi jää valvoa, ettei puissa ole lenkoisuutta tai vääryyttä. Opiskelijat pääsevät kolmantena vuotenaan harjoittelemaan puiden kaatamista tällä mahtikoneella.

Iso metsäkone käynnissä metsässä.
Metsäkoneen ohjaamosta kuva. Nappuloita ja ohjaimia. Ikkunasta ulos näkyy metsää ja metsäkoneen koura.

Alue, josta HAMIn opiskelijat harventavat tammikuussa metsää, hyödynnetään seuraavana kesänä hamkilaisten opinnoissa, kun HAMKin insinööriopiskelijat kulottavat rajatun alueen. Kulotuksella jäljitellään luonnollista metsäpaloa, jolloin alue saa luonnollisen tuhkalannoituksen ja metsikkö uudistuu. Näin alueelle siirtyy uusia siemeniä ja käpyjä.

Evon opetusmetsissä tehdään siis yhteistyötä monella eri tasolla. Opiskelijaryhmät tekevät sisäistä yhteistyötä, ja HAMKin kanssa hyödynnetään opetusalueet kaikin tavoin.

Kiinnostavatko metsäopinnot? Meille voit hakea yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. Tule Evon avoimiin oviin tutustumaan Evoon ja metsäalanopintoihin lauantaina 10.2.!