Suomen Tilaviiniksi 2021 Mustilan Viinitilan seurusteluviini Satumetsän Lumous. Alahovin Viinitilalla Kuopiossa järjestettiin 21.4.2021 kahdeskymmenesviides Suomen Tilaviini -kilpailu.
Kilpailuun osallistui 6 tilaviiniyrittäjää yhteensä 29 eri tuotteella. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Viiniyrittäjät ry:n kanssa.
Kilpailussa oli kuusi sarjaa, joista korkeimmat pisteet saivat seuraavat viinitilojen tuotteet:
- Ruokaviinit: Lepaan Viini- ja Puutarhatilan (Lepaa) Hinnonmäen Rosé
- Seurusteluviinit: Mustilan Viinitilan (Elimäki) Satumetsän Lumous <Vuoden Tilaviini 2021>
- Jälkiruokaviinit: Punaisen Tuvan Viinitilan (Alajärvi) Keurusseudun Marja
- Helmeilevät juomat: Pirulan (Ylistaro) Rose 5,5% spritzer
- Kuohuviinit: Punaisen Tuvan Viinitilan (Alajärvi) Kupliva mahlaskumppa
- Siiderit: Lepaan Viini ja Puutarhatilan (Lepaa) Born to be mild -omenasiideri
Kilpailun viinit olivat tänäkin vuonna hyvin korkeatasoisia. Pronssimitalin tasoiseksi arvioitiin 10 viiniä ja hopeamitalipisteille ylsi 12 viiniä. Kultamitalin saavutti yksi tuote. Kilpailun voittajaksi valikoitui mansikoista ja punaherukoista valmistettu Mustilan Viinitilan Satumetsän Lumous, joka sai 18,1 pistettä ja valittiin Suomen Tilaviiniksi 2021.
Mustilan Satumetsän Lumous -viiniä luonnehdittiin seuraavasti; Ulkonäkö: Puhdas, kaunis, kirkas, vaalean hehkuva, kevyesti oranssi; Tuoksu: Miellyttävä, voimakas, herkullinen, hillomainen, makea; Flavori: Punaherukkainen, keskitäyteläinen, tyylikäs, makea, tulinen; Kokonaisvaikutelma: Aromikas, helppo, marjainen, viattoman hedelmäinen, ”Oikea kesäjuoma!”
Tuotteiden arviointimenetelmänä käytettiin kansainvälistä 0 – 20 pluspisteen menetelmää, jossa tuotteesta arvioidaan aistinvaraisesti sen ulkonäkö, tuoksu, flavori ja kokonaisvaikutelma. Maisto tapahtui sokkomaistatuksena. Tilaisuus oli samalla tilaviinituotteiden laatuluokitustilaisuus.
Laatuluokitus auttaa suomalaisten viinitilojen tuotekehitystä. Tilaviinituotannossa pystytään hyödyntämään useitakin eri marjojen maku-, väri- ja tuoksurakenteita yhdessä tuotteessa. Raaka-ainetuntemus ja tuotantotaito pystyvät nyt seuraamaan nopeasti etenevää marjanviljelyn lajikekehitystä ja sen mukaisia makutrendejä.
Suomalaisen tilaviinien laatuluokituksen on nykymuodossaan läpäissyt yli 2000 marja- ja hedelmäviiniä ja -likööriä. Vuosittain tehtävä laatuluokitus on auttanut tuottajia parantamaan tuotteiden laatua yli 20 vuoden ajan. Tuotteiden laadun parantuessa myös arvosteluperusteita ja arvioinnin yhdenmukaisuutta on pidetty ajan tasalla.
Laatuluokituksen läpäisee 12 laatupistettä saanut tuote joka täyttää muut tilaviinivaatimukset laboratoriomäärityksissä ja aistinvaraisesti havaittavien viinivirheiden suhteen. Kultamitalin oikeuttavat pisteet 18 – 20. Hopeaa saa pistein 16 – 17,9 ja pronssia pistein 14 – 15,9. Tuotteen luokituspisteet ovat tuomarien antamien arvioiden keskiarvo. Yhdenkin tuomarin havaitsema viinivirhe tai laboratoriopoikkeama voi riittää tuotteen hylkäämiseen. Mahdollisen viinivirheen tullessa ilmi arvioidaan myös toinen näytepullo samasta viinierästä.
Tämän vuoden laatuluokituksessa lajikeviinejä joiden marjaraaka-aine on yhdestä marjalajikkeesta arvosteltiin seitsemän ja lajiviinejä joiden marjaraaka-aine on yhdestä marjasta viisi.
Arvosteluraati:
Päätuomari Taina Hallman (Alahovi), Tom Stenfors (Suomen Alkoholitukku),
Jouko Kääriäinen (freelance-toimittaja), Ossi Leväinen (Suomen Alkoholitukku)
Kaikki raadin jäsenet ovat koulutettuja hedelmä- ja marjaviinien maistajia.
Kesän ohjelmaa
Suomen Viiniyrittäjät ry järjestää kesällä 2021 Bongaa viinitila –kilpailun. Kilpailuun voi osallistua keräämällä leiman kilpailukuponkiin neljällä eri viinitilalla ja palauttamalla kupongin joko postitse tai sähköisesti. Kaikki täytetyt kupongit osallistuvat arvontaan, jossa palkintoina on 30 kpl 50 euron lahjakortteja. Lisäarvontana juhannukseen -21 mennessä arvotaan mökkimajoituspaketti Ollinmäen viinitilalle.
Leimat on kerättävä 1.5.2021 – 1.5.2022 välisenä aikana. Lahjakortin voi käyttää ostoksiin kampanjassa mukana olevilla viinitiloilla. Lahjakorttia ei voi käyttää alkoholiostoksiin.