
Liha-alan täydennyskoulutus
Liha-alan täydennyskoulutus
Liha-alan koulutusohjelmassa tuotetaan työelämän tarpeisiin ammatillista täydennyskoulutusta.
Liha-alan koulutusohjelma tarjoaa liha- ja elintarviketeollisuudelle sovitettuja koulutuspaketteja. Yrityksille on tarjolla koulutustilaisuuksia liharaaka-aineesta, valmistusprosesseista, tuotantohygieniasta, laadusta ja tuoteturvallisuudesta.
Lopetusasetuksen edellyttämän osaamisen testaus
Lopetusasetuksen mukaisen pätevyyden saa suorittamalla lihateollisuuden- tai lihanjalostajan ammattitutkinnon teurastusta käsittelevät tutkinnonosat. Lihateollisuuden ammattitutkinto on tarkoitettu lihateollisuuden henkilöstölle ja se voidaan järjestää yrityskohtaisena koulutuksena.
Sellaisissa yrityksissä joissa koko teurastus tutkinnon osan suorittaminen ei ole tarkoituksen mukaista, voidaan järjestää Lopetusasetuksen mukainen koulutus ja loppututkinto vain niiltä osin, kuin hakija tarvitsee kelpoisuustodistukseen, eli elävien eläinten käsittelystä eläimen kuoleman varmistamiseen, ja osaaminen näytetään käytännössä toimimalla lopetusasetuksen määrittelemissä tehtävissä (esim. eläinten käsittely-, tainnutus- ja verenlasku).
Ennen näyttökoetta tehdään osaamiskartoitus lopetusasetuksen edellyttämästä ammattitaidosta ja tiedosta. Kartoituksen perusteella arvioidaan tarvitaanko lopetusasetukseen liittyvissä toimissa opetusta, tai -harjoittelu vai voidaanko näyttökoe suorittaa nykyisillä tiedoilla ja taidoilla. Kartoituslomakkeet toimitetaan pyynnöstä, ja kartoituslomakkeiden täyttöä neuvotaan henkilökohtaisesti tai puhelimitse.
Valinnaisten tutkinnon osien toteutukset:
Elintarvikejalostus
Koulutuksen myötä opit:
- elintarvikelainsäädännön sekä yrityksen omavalvontasuunnitelman merkityksen
- työskentelyhygieniaan ja työympäristön siisteyteen liittyvät asiat
- yrityksen laatujärjestelmän mukaisen työskentelyn
- valmiin tuotteen laadun arvioinnin
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 250 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- työskentelyn leikkaamossa, tarvittavien materiaalien hankinnan sekä lihanleikkaukseen liittyvien esitöiden tekemisen
- raakapaloittelun ja leikkaamisen
- arvioimaan leikattujen lihapalojen ja lajitelmien laatua
- oman työn kehittämisen
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 490 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- teurastamossa työskentelyn ja teurastuksen esityöt
- teuraseläinten ja raaka-aineiden hankinnan
- teurastusprosessin työvaiheet ja ruhon laadun arvioinnin
- oman työn kehittämisen
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 490 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- työskentelemään lihatuotteiden valmistuksessa
- tarvittavien lihojen ja materiaalien hankinnan
- tekemään lihanvalmistuksen esityöt sekä valmistamaan lihatuotteita
- arvioimaan tuotteiden laatua
- oman työn kehittämisen
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 490 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- työskentelyn yrityksen pakkaus- ja varastointiympäristössä
- vastaanottamaan ja varastoimaan elintarvikkeita, valmiita tuotteita ja pakkausmateriaaleja
- arvioimaan pakattujen tuotteiden laatua
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 250 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- asiakaspalvelutilanteisiin valmistautumisen
- myytävien elintarvikkeiden esillepanoa
- toimimaan elintarvikkeiden myynnissä ja palvelemaan asiakkaita
- ottamaan vastaan palautetta ja kehittämään laatua
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 250 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Elintarvikeala
Koulutuksen myötä opit:
- toimimaan yrityksen toiminta-ajatuksen, strategian ja arvojen mukaisesti
- suunnittelemaan omaa vastuualuetta, vastaamaan sen laadunhallinnasta sekä tunnistamaan siihen liittyvät turvallisuusriskit
- ohjaamaan toimintaa kustannustehokkaasti ja vastaamaan omavalvontaohjelman ajantasaisuudesta
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 650 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- selvittämään asiakaslähtöisen tuotekehityksen lähtökohdat ja suunnittelemaan tuotekehityskokonaisuuden
- toteuttamaan tuotekehityykseen liittyvän testauksen
- hyödyntämään aistinvaraista arviointia tuotekehityksessä
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 410 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- johtamaan oman vastuualueen toimintaa
- hoitamaan työsuhteesta sopimisen sekä henkilöstön perehdyttämisen
- kehittämään ja ohjaamaan henkilöstöä tavoitteita kohti
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 410 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503
Koulutuksen myötä opit:
- työskentelemään tuotannon suunnittelutehtävissä
- käyttämään yrityksen tietojärjestelmiä omalla vastuualueellaan
- suunnitella ja kehittää tuotantoa
Kustannukset: Koulutus on maksullista ja opiskelijan omavastuuosuus on 410 €
Lisätiedot: markus.yli-hemminki@hamk.fi/ 050 461 7503