Hunajaviini eli sima on mahdollisesti maailman vanhin alkoholijuoma. Suomessa siitä tunnetaan lähinnä sitruunalla maustettu sesonkivesio vappusima, mutta sima voi olla paljon muutakin.
Historiallisesti merkittävä juomatyyppi on nykyisin pieni marginaalituote, mutta sillä voisi olla suurempikin rooli tulevaisuuden ruoka- ja juomakulttuurissa. Tämän edistämiseksi haluamme jakaa tietoa ja tarjota mahdollisuuden oppia hunajaviinin eli siman valmistamista myös käytännössä.
Kolmipäiväinen kurssi järjestetään kahtena viikonloppuna kevään 2024 aikana. Se on suunnattu tilaviini- ja pienpanimoammattilaisille, mehiläistarhaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Kouluttajina toimivat Jyrki Pylväs sekä Mats Bergström.
Kurssilla tutustutaan hunajaviinin eli siman historiaan sekä valmistukseen teoriassa ja käytännössä, maistetaan erilaisia valmiita tuotteita sekä käydään läpi tuotekehityksen vaiheita pääkäymisen jälkeen. Tutustumme myös tarkemmin ajantasaiseen lainsäädäntöön hunaviinin eli siman valmistamisesta, mikäli siitä haluaa valmistaa kaupallisen tuotteen.
Ilmoittautuminen kurssille on auki 11.2.2024 asti tai kunnes osallistujamäärä tulee täyteen.
Ohjelma:
Perjantai 16.2. klo 13-17:
- Siman historia ja valmistuksen teoriaa
- Simatasting
- Tervetulokahvit
Lauantai 17.2. klo 9-16:
- Valmistetaan kaksi koe-erää erilaisilla valmistusmetodeilla Lepaan viinitilan ja pienpanimon laitteistoilla.
- Koe-erät panostetaan ja jätetään käymään Lepaalle
Lauantai 20.4. klo 9-16:
- Koe-erien laboratorio- ja aistinvaraiset analyysit
- Tuotteen jatkokehitys (makeutus, suodatus, maustaminen jne.)
- Lainsäädäntö
Kurssin tiedot
Aika:
perjantaista lauantaihin 16.-17.2.2024 sekä lauantaina 20.4.2024
Paikka:
Lepaan kampus, Lepaantie 129, 14610 Lepaa
Hinta:
- yksi kurssipäivä 80 € (päivä vapaasti valittavana)
- koko kurssi 180 €
Kouluttajat:
Jyrki Pylväs ja Mats Bergström
Kurssin osallistujamäärä:
20 henkilöä
Viimeinen ilmoittautumispäivä:
11.2.2024