Meijeristiopiskelijat kokeilevat Hyvinvointi-ryhmän toimintaa lukuvuoden 2023-24

Sairiossa kokoontuu lukukautena 2023-2024 Hyvinvointi-ryhmä, joka on suunnattu ykkösluokan opiskelijoille. Ryhmän vetäjinä toimivat kuraattori Eerika Ketonen ja kehittämisasiantuntija Tarja Haanpää. Toiminnan tarkoituksena on edistää nimensä mukaisesti opiskelijoiden hyvinvointia.

Marraskuussa 2023 julkaisimme ykkösluokan Whatsapp-ryhmässä kutsun saapua ideoimaan uutta ryhmää, jonka teemana on hyvinvointi. 1.11.2023 kokoonnuimme ideointipalaveriin asiasta innostuneiden opiskelijoiden kanssa pohtimaan ryhmän sisältöä ja sääntöjä. Ideointipalaverissa teemoiksi ehdotettiin mm. kylpyläkäyntiä, hemmottelua (käsihoitoa tms) ja ulkoilua.

Nainen pitelee kulhoa. Nuori nainen vispaa kulhossa olevaa seosta.

Sovimme, että tapaamiset ovat pääsääntöisesti joka toinen keskiviikko koulutuntien jälkeen. Tekeminen on opiskelijoille maksutonta, ja koulu tarjoaa välipalaa. Ryhmä on suunnattu ykkösluokan opiskelijoille ja tarkoitus on pitää ryhmä suljettuna eli sitoutetaan opiskelijat ryhmän toimintaan.

Yhdessä sovimme ryhmän säännöt: ollaan kivoja toisillemme, ei puhuta ryhmässä esille tulleita henkilökohtaisia asioita eteenpäin, sitoudutaan ryhmään ja ilmoitetaan, jos ei pääse tulemaan paikalle. Mainostimme ryhmää luokan Whatsapp-ryhmässä uudelleen ja toivotimme kaikki kiinnostuneet mukaan. Ryhmään ilmoittautui aluksi neljä opiskelijaa, mutta myöhemmin porukka kasvoi vielä kahdella opiskelijalla.

Ryhmä on kokoontunut tähän mennessä kuusi kertaa. Viestittelemme yhteisen oman Whatsapp-ryhmän kautta. Me vetäjät olemme kuunnelleet ryhmäläisten toiveita herkällä korvalla. Olemme ulkoilleet Aulangon maisemissa ja pulkkaileet sekä paistaneet makkaraa Ahvenistolla. Yhdellä kerralla suuntasimme Aulangon kylpylään, jossa kylvimme ja saunoimme porukalla. Koulun asuntolan keittiössä kokkailimme pitsoja ja mokkapaloja. Olemme tehneet hyvinvointitestejä ja keskustelleet mm. stressistä, rentoutumisesta sekä itseä koskevista hyvinvointiteoista. Kaiken toiminnallisuuden ohessa olemme päässeet ruotimaan päivän polttavia aiheita sekä pohtimaan asioita, joista saamme olla kiitollisia.

Kevään mittaan on vielä tulossa:

  • psykologin ja oppilaitospastorin vierailu ryhmässä,
  • ahdistuksen hallintakeinoja ja joogaa,
  • kalliolta laskeutumista srk:n työntekijän opastamana,
  • käsienhoitokerta sekä
  • yhteinen elokuvailta muiden kampusten opiskelijoiden kanssa Sairion auditoriossa.

Viimeisellä kokoontumiskerralla lähdemme syömään yhteistuumin valittuun ravintolaan. Ryhmän on suunniteltu päättyvän 24.4.2024, minkä jälkeen ykköset suuntaavat tjk-jaksolle.

Viisi ihmistä katsoo maisemia aidatulta näköalapaikalta. Talvi. Kaksi labradorinnoutajaa.
Aulangon maisemia ihailemassa

Vetäjien näkökulmasta ryhmä on vastannut tarpeeseen, mikä aloittaneilla opiskelijoilla oli opiskelujen alkutaipaleella. On ollut mahtavaa päästä tutustumaan ryhmäläisiin. Koulun tarjoama aikuisen läsnäolo on vaikuttanut olevan nuorten mielestä mieluisaa. Se on tuonut turvaa ja lähentänyt ammattirooleissa toimivia aikuisia nuoriin. On uskallettu ottaa puheeksi mieltä painavia asioita ja päästy keskustelemaan niistä porukalla. Myös ryhmäläiset ovat tutustuneet paremmin toisiinsa tekemisen kautta. Ulkoilu ja liikunta koulupäivien jälkeen on tullut tarpeeseen.

Tapaamiset ovat olleet hyväntuulisia, on ollut iloa ja naurua. Jokainen on saanut olla oma itsensä. Ryhmä ei tähtää vain omaan hyvinvointiin, vaan sitä on haluttu jakaa myös oppilaitoksen muille jäsenille esim. suunnitteilla olevan elokuvaillan muodossa. Ryhmätoiminta on kustannustehokasta toimintaa opiskelijoiden parhaaksi.

Hyvinvointiterveisin Eerika ja Tarja

Kaksi naista istuu lattialla. He katsovat hymyillen kahta labradorinnoutajaa.