Lepaan perry-siiderit nappasivat kultaa ja pronssia Suomen parhaat siiderit -kilpailussa

Lepaan viinitila menestyi erinomaisesti Suomalaisen aidon siiderin seuran järjestämässä kilpailussa, jossa etsittiin vuoden parhaita kotimaisia siidereitä. Lepaan viinitilan ja Panimoinen & Lemmeksen yhteistyössä valmistamat perryt veivät sekä voiton että pronssin kovatasoisessa sarjassa.

Suomalaisen aidon siiderin seura (SASS) järjestää vuosittain kilpailun Suomen parhaan siiderin tittelistä. Kilpailu järjestettiin 7.6.2025 neljättä kertaa ja sarjoja oli neljä: Aidot siiderit, Maustetut aidot siiderit, Aidot perryt ja Muut siiderit. Ensimmäisiin kolmeen sarjaan hyväksyttiin mukaan tuotteet, joilla on SASSin myöntämä aidon siiderin tai aidon perryn sertifikaatti. Kilpailussa oli mukana yhteensä 56 erilaista kotimaista siideriä, ja voittajat julistettiin 11.6.2025.

Nainen ja mies poseeraavat kameralle viinikellarissa kunniakirjat ja pullot kädessä.
Lepaan tuotantopäällikkö Paula Vanhatalo ja siiderikouluttaja Jyrki Pylväs olivat onnellisia voitosta.

Perry-sarja järjestettiin toista kertaa, ja mukana oli nyt neljä perryä. Ensimmäiseksi sijoittui Lepaan Viinitilan ja Panimoinen & Lemmeksen Olga ja ystävät. Tuomarit kuvailivat Olga ja ystävät -perryä ”hyvärunkoiseksi, ryhdikkääksi ja sopivan hapokkaaksi”. Pronssille samassa sarjassa sijoittui Lepaan Viinitilan ja Panimoinen & Lemmeksen valmistama Pärry 2024, jota kuvailtiin ”tasapainoiseksi ja hyväksi ruokajuomaksi”.

Perry-siiderin täytyy täyttää tiukat laatuvaatimukset, jotta sitä voi kutsua aidoksi siideriksi. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Kovatasoisen perry-sarjan kaikki tuotteet edustivat tekijöidensä huippuosaamista, eikä voitto tullut helposti.

”Tuomarit ovat kouluttautuneita, mutta siiderien maistaminen on erilaista kuin oluiden tuomarointi. Henkilökohtaiset maut vaikuttavat paljon voittajan valintaan, ja aidoista siidereistä joko tykkää tai ei. Aidoissa siidereissä on paljon makuvaihtelua, mikä vaatii totuttelua, jos on juonut aina teollisia ja tasalaatuisia tuotteita. Onneksi kuluttajien arvostus tuotetta kohtaan on kehittynyt koko ajan.” kertoo voittoon tyytyväinen Jyrki Pylväs, joka toimii Hämeen ammatti-instituutissa siiderikouluttajana.

Tuomaristoon kuului Petri Halmetojan johtama raati, jossa olivat mukana Anu Brask, Oona Heikkinen, Jouni Kröger, Mariaana Nelimarkka, Esa Paloharju, Kati Pohjanmaa, Anne Ponkkonen, Timo Vallo ja A.W. Yrjänä. Semifinaali- ja finaalivaiheessa tuomaristo täydentyi Anikó Lehtisellä.

Lepaan viinitilan toiminta on osa Hämeen ammatti-instituutti Oy:tä. Juomatuotanto on osa alkoholijuomien valmistuksen koulutustoimintaa ja kaikki raaka-aineet ovat 90 % kotimaisia. Tuotteita on tarjolla viinitilan myymälässä, Alkon tilausvalikoimassa sekä valikoiduissa ravintoloissa.

Lasipullo. Kunniakirja.

Lisätietoja antavat:

Paula Vanhatalo
tuotantopäällikkö, Hämeen ammatti-instituutti
puh. 050 345 8508
paula.vanhatalo@hami.fi

Jyrki Pylväs
siiderikouluttaja
puh. 040 510 4959
jpylvas@gmail.com

Kilpailun verkkosivut: https://www.aitosiideri.fi/suomen-paras-siideri-2025-on-lepola-drinks-rauha-suomalainen-aito-siideri/
Lepaan viinitilan verkkosivut: https://hami.fi/lepaan-viinitila/
Sosiaalinen media: @lepaan_viinitila