Mitä
Maatalouden perustutkinnossa voit valita oman mielenkiinnon mukaan osaamisalaksesi joko maatilatalouden, maatalousteknologian tai eläintenhoidon osaamisalan.
Koulutuksesta voit suorittaa myös yksittäisiä tutkinnon osia.
Sukupolvenvaihdoskoulutus: voimme yhdessä muokata tästä sinulle sukupolvenvaihdoskoulutuksen, jotta saat nuoren viljelijän aloitustuen.
Kenelle
Sinulla ei tarvitse olla kokemusta maataloustöistä. Riittää, että olet kiinnostunut jostakin seuraavista:
- pelto- ja metsätöistä,
- tuotanto- tai pieneläinten hoidosta
- koneiden huolto- ja korjaustöistä.
Maatalousalan koulutus Mustialassa
Maatalousalan työt ovat käytännönläheisiä ja työtä tehdään maatilan vuodenaikojen, kasvu- ja korjuukausien sekä eläintenhoidon päivä- ja vuosirytmien mukaan. Näiden opintojen jälkeen osaat tehdä töitä monipuolisesti erilaisissa maaseutuyrityksissä.
Opintojen jälkeen voit toimia esimerkiksi:
- maaseutuyrittäjänä tai -lomittajana
- tuotanto- tai pieneläinten hoitajana,
- maataloustarvike- tai eläinkaupassa,
- koneurakoitsijana tai itsenäisenä yrittäjänä.
Opiskelu koostuu teorian ja käytännön töiden opetuksesta, työpaikalla oppimisesta, osaamisen näytöistä ja itsenäisestä opiskelusta. Opintoihin kuuluu erilaisten projektien tekoa, yritysvierailuja ja osallistumista mm. Mustialassa järjestettävien tapahtumien toteuttamiseen. Käytännön oppiminen tapahtuu pääosin Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla. Tilan tuotantosuuntana on maidontuotanto ja tilalla on robottinavetta. Maatalousteknologian ja eläintenhoidon osaamisalaan liittyvät opinnot suoritetaan oppi- tai koulutussopimuskoulutuksena.
Työpaikalla oppiminen tapahtuu eri tuotantosuuntiin erikoistuneilla maatiloilla, hevostalleilla, koneurakointiyrityksissä, konekorjaamoissa sekä muissa maaseutuyrityksissä sen mukaan millaisia tutkinnon osia olet valinnut.
HAMIn Mustialan kampuksella on asuntolat, joissa voi majoittua. Asuntolapaikat on ensisijaisesti varattu oppivelvollisille opiskelijoille. Saatuasi tiedon saamastasi opiskelijapaikasta, voit ilmoittaa asuntolapaikkatarpeesi perusteluineen.
Toteutustapa:
- Lähiopetus (päivätoteutus)
- Monimuoto
- Oppisopimus
Hakeutuminen:
- Päivätoteutus: Yhteishaku 18.2.-18.3.2025 (koulutus alkaa elokuussa 2025)
- Monimuotototeutus: tällä hetkellä ei ole hakua käynnissä.
- Oppisopimus: Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku käynnissä. Ilmoittaudu alta.
Maksullisuus:
Ei maksua.
Sukupolvenvaihdos (SPV) -koulutus
Nuoren viljelijän aloitustuen mukainen SVP-koulutus koostuu maaseutuyrittämisen tutkinnon osasta ja ammatillisista valinnaisista tutkinnon osista. Koulutukseen haetaan Opintopolussa erillisessä haussa. Opintojen vähimmäislaajuus on 30 osaamispistettä.