Maatalousalan ammattitutkinto, mehiläistarhaus

Tutkintonimike
Mehiläistarhaaja
Kesto
2 vuotta
Laajuus
150 osaamispistettä
Paikkakunta
Lepaa
Hakuaika
Seuraavasta hakuajasta ilmoitetaan myöhemmin

Sinulleko?

Mehiläistarhaajana olet mehiläisalan asiantuntija, joka tuottaa ja myy mehiläisalan tuotteita ja palveluja.

Sinustako?

Mehiläistarhaajana toimit yleensä itsenäisenä yrittäjänä joko päätoimisesti tai muun ammatin ohessa. Päätuote on hunaja, mutta lisäksi alalla tuotetaan muita pesätuotteita kuten mehiläisvahaa, siitepölyä, propolista ja pölytyspalveluja.

Opiskele mehiläistarhauksen ammattilaiseksi!

Tavoitteenamme on, että meiltä valmistuvat mehiläistarhaajat ovat vahvoja ammattilaisia ja kestävällä tavalla toimivia osaajia kotimaisen hunajan tuotannossa ja tuotteistamisesta.

Tavoitteena on luoda kokonaisuus, jossa opiskelijalla on mahdollisuus perehtyä myös hunajan tuotannon kannalta keskeisiin hunajakasveihin ja kasvinviljelyyn. Lepaan viinintuotannon kanssa tehdään yhteistyötä tuotteistamisessa.

Lepaalle saneerataan hunajan ja vahan käsittelytilat. HAMI on myös ostanut lisäksi 30 mehiläispesää, jotka sijoitetaan 10 pesän tarhoina HAMIn toimipisteiden alueille. HAMI tekee kiinteää yhteistyöstä Hunajayhtymän ja muiden alueen hunajan tuottajien kanssa.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopetusta 2-5 päivää kuukaudessa kahden vuoden aikana. Pääpaino lähiopiskelusta painottuu tuotantokaudelle. Opiskelu on vaativaa monimuoto-opiskelua, jolloin opiskelijan on itse panostettava tutkinnon perusteiden mukaisen osaamisensa hankkimiseen. Opiskelun tukena opiskelijoilla on käytettävissä opettajan lisäksi mehiläistarhauksen ammatillinen ohjaaja, joka lähipäivien aikana on tarhoilla opettajan kanssa ohjaajana ja opiskelijalla on mahdollisuus myös varata yksilöllistä ohjausta tarhoille tai osallistua pienryhmäohjauksiin.

Tutkinnon muodostuminen: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/sisalto/6036403

Pakolliset tutkinnon osat:
Mehiläisten tarhaus 70 osp: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/tutkinnonosat/4943934
Hunajan ja vahan käsittely 30 osp: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/tutkinnonosat/4943932

HAMIssa tarjoamme valinnaisissa tutkinnon osista koulutusta:
Maaseudun palvelutuotanto 50 osp: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/tutkinnonosat/5021817
tai
Tuotteistaminen maatalousalalla 30 osp: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/tutkinnonosat/5876460
ja
Maaseutuyrittäminen 20 osp (Maatalousalan perustutkinnosta): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3328284/reformi/tutkinnonosat/3357133

Voit myös osoittaa osaamisesi ammattitaidon osaamisen arviointitilaisuudessa ilma koulutukseen osallistumista.

Haku ja valintakriteerit

Henkilöllä on oltava vähintään Suomen Mehiläishoitajaliiton suosittelema mehiläishoidon peruskurssi sekä joko dokumentoitu oman mehiläistarhan hoitomahdollisuus tai sopimus mehiläistarhaajayrittäjän kanssa työpaikalla oppimisen mahdollisuudesta koko opiskelun ajan.

Kysy koulutuksesta

Saarinen Tuija

lehtori / puutarha-ala

+358504670195

tuija.saarinen@hamk.fi