HÄMILIS: Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin – elintarviketuotannon sivuvirrat haltuun Hämeen pk-yrityksissä
Toimintalinja: 2 Hiilineutraali Suomi
Erityistavoite: 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen
Hankeaika
1.3.2024-31.12.2026
Tarve
- Kannattava liiketoiminta: Tällä hetkellä kestävyysvaje sekä materiaalien kallistuminen vaatii tehokasta vilja- ja juoma-alan sivuvirtojen hyötykäyttöä.
- Sivuvirrat raaka-aineena: Raaka-aineena uudelleen käytettäviin sivuvirtoihin liittyy haasteita raaka-aineen säilyvyyteen, rakenteeseen, mikrobiologisiin sekä fysikaalis-kemiallisiin tekijöihin liittyen.
- Prosessointi: Elintarvikehävikin vähentämiseksi tarvitaan prosessointiosaamisen lisäksi eri tuotantomittakaavan vaikutuksen ymmärtämistä hävikin määrään.
Tavoitteet
- Tavoitteena pk-yritysten hävikin vähentäminen sekä sivuvirtojen hyödyntäminen
- Tavoitteena kehittää pk-yrityksille suunnattu täsmätyökalu (työnimi MiniSMART) elintarvikehävikin hallintaan
- Hyödyntää hankekumppaneiden toimintaympäristöä ja laboratorioita yritysten hyväksi ja kehittää yritysten tarpeeseen vastaavia palveluita
- Kehittää erityisesti elintarvikealan sivuvirroista uusia tuotteita ja tehdä erilaisia kokeiluita yritysten kanssa
- Lisätä pk-yritysten yhteistyötä alueellisesti ja kansainvälisesti
Kohderyhmä
- Hankkeen kohderyhmänä ovat Kanta- ja Päijät-Hämeen elintarvikeyritykset.
- Keskeisin kohderyhmä on Kanta- ja Päijät-Hämeen vilja- ja juoma-alan sivuvirtoja tuottavat myllyt, leipomot, panimot, meijerit, tilaviiniyritykset, muut juoma- ja vilja-alan jalostavat yritykset.
- Pääkohderyhmänä ovat pk-yritykset, mutta hankkeen toimenpiteet voivat kohdistua kaiken kokoisiin yrityksiin yritystarpeen mukaan.
- Hankevalmisteluvaiheessa on mukana ollut viisi Kanta- ja Päijät-Hämeestä toimivaa yritystä (kaksi panimoa, yksi juustola ja kaksi leipomo-alan yritystä) ja valtakunnallinen valtion kestävän kehityksen yhtiö.
- Lisäksi Hankkeen alettua kontaktoidaan myös muita Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen elintarvike-, erityisesti vilja- ja juoma-alan yrityksiä.
- Hankkeen kohderyhmää ovat myös Suomen Viinitilayrittäjät ry ja Suomen pienpanimot, joilla on useita yrityksiä jäsenrekisterissä. Nämä yritykset eivät ole kaikki Kanta- tai Päijät-Hämeestä, mutta heidän kanssaan tehtävä yhteistyö lisää hanketoimijoiden osaamista.

Hankkeessa tapahtuu
Ginin valmistus -kurssi
Kahden päivän kurssilla pääset itse suunnittelemaan oman ginireseptin ja tislaamaan giniä. Kurssi sopii kaikille ginistä kiinnostuneille ja osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta alkoholin valmistuksesta.
Lisätietoja antavat:

