Alaraajoja avustavan eksoskeletonin kehittäminen metsänhoitotehtäviin (EXO FOREST)

Metsäteollisuuden merkitys Suomen taloudelle on suuri ja kannattava metsätalous, johon liittyy myös metsien hoito, on metsäalan perusta. Työn tuottavuuden parantaminen on kansantalouden tärkeimpiä asioita, joka koskee myös metsätaloutta, ja erityisesti metsätalouden manuaalisia työtehtäviä.

Metsätyön tuottavuutta on kehitetty koneellisen puunkorjuun osalta, mutta tarpeena on kehittää myös manuaaliset työtehtävien tuottavuutta. Yksi mahdollisuus manuaalisten metsänhoitotöiden tuottavuuden ja työturvallisuuden parantamiseksi on ulkoisen tukirangan eli eksoskeletonin innovointi.

Markkinoilla on useita erilaisia eksoskeletoneja, mutta suurin osa niistä on tarkoitettu yläraajojen keventämiseen, eivätkä ne sellaisenaan sovi metsätöihin. Aikaisemmissa kehityshankkeissa tuli esille, että taimikoiden hoitoon tarvittaisiin alaraajoja tukeva eksoskeleton, joka keventää työtä ja lisää tuottavuutta.

Hankeaika

1.8.2024 – 29.06.2027

Hankkeen tavoite

Tämän hankkeen tarkoituksena on kehittää uusi alaraajoja avustava eksoskeleton vaativissa maasto-olosuhteisessa tehtävään raivaussahaukseen ja taimien istutuksiin. Tavoitteena on suunnitella ja rakentaa prototyyppi, jonka avulla taimikoiden hoitoa voidaan tehdä kevyemmin ja tuottavammin. Tavoitteena on hyödyntää jo olemassa olevaa sekä aktiivista että passiivista eksoskeleton- teknologiaa.

Hankkeen toteuttajat

  • Hämeen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja)
  • Hämeen ammatti-instituutti
  • Metsäteho Oy:n

Hanketta toteututetaan yhteistyössä metsäpalveluyritysten kanssa. Lisäksi hankkeessa hyödynnetään kansainvälisten tutkimuslaitosten, SDU yliopiston ja Boråsin yliopisto sekä hollantilaisen teknologiayrityksen InteSpring B.V:n osaamista

Rahoittaja

Hämeen ELY-keskus, Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Kohderyhmä

Kehitettävän laitteen mahdollisia käyttäjäryhmiä ovat kokeneiden metsureiden lisäksi metsäalalle juuri tulleet nuoret, naiset ja ikääntyneet työntekijät. Kehitettävä laite vähentävää työkuormitusta, lisää tuottavuutta, parantaa metsäalan vetovoimaa erityisesti nuorten keskuudessa sekä luo taimikon hoitoon uusia työnteon malleja.

HAMKin puolelta projektipäällikkönä toimii Kimmo Vänni.

Lisätietoja antaa

Mäkelä Juha

lehtori / metsäala

+358505650835

juha.makela@hami.fi