Pertti Hourunrannan vuonna 2015 toimittamasta Talousopas metsuri- ja metsäpalveluyrittäjille – oppaasta on valmistunut digitaalinen versio, joka vastaa nykypäivän metsäalan työelämän tarpeisiin. Alkuperäisestä oppaasta otettiin kaksi noin tuhannen kappaleen painosta, mikä osoittaa oppaan kysynnän ja tarpeen taloudellista osaamista vahvistavalle materiaalille.
Metsäkoulutus ry:n, Työtehoseuran ja Hämeen ammatti-instituutin yhteishankkeessa talousoppaan sisältö ajantasaistettiin. Uusia työlajeja lisättiin neljä: kannon jyrsintä, maisemahakkuu, pihapuun kaato ja koneellisen hakkuun avustaminen. Oppaaseen lisättiin myös harjoitustehtäviä, kuten laskentapohjia. Digitaalinen muoto mahdollistaa oppaan lataamisen oppilaitosten omille oppimisalustoille, ja niihin voi lisätä omia materiaaleja, kuten tenttejä tai työkaluja osaamisen mittaamiseen.
Oppimistulosselvityksistä on ilmennyt, että metsäalan oppilaitoksista valmistuneiden talousosaaminen on ollut heikoimmin kehittyneitä osa-alueita. Esimerkiksi yrittäjyysosaaminen on vaihdellut vuosina 2017–2022 välillä 3,4–3,9 (asteikolla 1–6), ja kustannustietoisuus on ollut laskeva.
Uudistettu digitaalinen talousopas on suunnattu oppilaitoksiin opetusmateriaaliksi sekä itsenäiseen opiskeluun. Hanketyöskentely syvensi verkostoyhteistyötä ja hyvien käytäntöjen jakamista Työtehoseuran, Hämeen ammatti-instituutin ja Metsäkoulutus ry:n välillä. Hanke tuotti ajantasaisen ja laadukkaan opetusmateriaalin koko metsäalan koulutuksen käyttöön.
Päivitetty talousopas on saatavilla Opetushallituksen Avoimen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) kautta. Oppimateriaali julkaistaan myös Työtehoseuran avoimeen oppimisympäristöön osoitteessa www.tts.fi/hankkeet/metsatalous/metsaalan-itseopiskelumateriaalit/ Materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä, mutta vaatii käyttäjältä rekisteröitymisen.
Hankkeen rahoitti Metsämiesten Säätiö, ja mukana olivat Hämeen ammatti-instituutti Oy (HAMI), Työtehoseura ry (TTS) ja Metsäkoulutus ry. Ohjausryhmässä toimivat myös Hyria koulutus Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy ja Peimarin koulutuskuntayhtymä (Livia).
Lisätietoja:
Ville Manner, Metsäkoulutus ry, ville.manner@metsakoulutusry.fi puh. 0452175250
Soile Viljakka, Hämeen ammatti-instituutti Oy, soile.viljakka@hami.fi puh. 0400398073
