• Skip to content

Tuotteiden kuljetus

Tuotteiden kuljetus

Raaka-ainemaidon ja maitopohjaisten maitotuotteiden kuljetus

Maitotuotteiden valmistukseen käytettävän raaka-ainemaidon kuljetukseen sovelletaan Euroopan yhteisön asetusta  (EY) N:o 1935/2004. Asetuksen mukaan elintarvikkeiden kanssa suoraan tai välillisesti kosketuksiin joutuvista materiaaleista ei pääse siirtymään aineita sellaisia määriä, jotka voivat

  • vaarantaa ihmisten terveyden
  • aiheuttaa sopimattomia muutoksia elintarvikkeen koostumuksessa tai
  • heikentää elintarvikkeen aistinvaraisia ominaisuuksia

Euroopan parlamentin ja Neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 mukaan elintarvikkeen kuljetukseen käytettävää säiliötä voidaan käyttää vain elintarvikkeiden kuljetukseen ja säiliöissä on oltava merkintä “ainoastaan elintarvikkeille”. Em. asetuksen mukaan kuljetussäiliöt on suunniteltava ja rakennettava siten, että ne voidaan asianmukaisesti puhdistaa ja/tai desinfioida. Elintarvikkeiden kuljettamiseen käytettävällä irtokuljetuskalustolla saa kuljettaa vain elintarvikkeita. Viranomainen voi hyväksymispäätöksessään tarkemmin määritellä mitä kuljetuskalustolla saa kuljettaa, jos rajaaminen on elintarvikkeen turvallisuuden kannalta tarpeen.

Elintarvikkeiden kuljetustoiminta on Suomessa elintarvikelain nojalla ilmoitettavaa elintarvikehuoneistotoimintaa ja sen tulee siten olla toimivaltaisen elintarvikeviranomaisen hyväksymä, joko omana toimintanaan tai osana toisen elintarvikehuoneiston toimintaa. Kuljetus voi sisältyä myös lähettävän tai vastaanottavan laitoksen hyväksyntään tai elintarvikehuoneistosta tehtävään ilmoitukseen. Kuljetuksissa tulee noudattaa kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen arvioimaa omavalvontasuunnitelmaa. Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen arvioi, onko toimijan laatima omavalvonta riittävä riskien hallitsemiseksi.

Käsin valmistettujen maitotuotteiden kuljetus HACCP eli vaara -analyysi ja kansallinen hyvä toimintatapa

Käsin valmistettujen maitotuotteiden kuljetus HACCP.pdf

Kuljetukseen liittyvä kirjanpito

Elintarvikkeiden kuljetuksen järjestää joko elintarvikkeiden jalostaja, toimija itse tai toimija hankkii sen ostopalvelua. Riippumatta kuljetuksen järjestäjästä, on järjestäjällä oltava riittävät ja oikeat tiedot kuljettamastaan tai jakelemastaan elintarvikkeesta (elintarvikelaki 23/2006, 19§). Elintarvikealan toimijan on tunnettava elintarvikkeeseen liittyvät terveysvaarat sekä elintarviketurvallisuuden kannalta kriittiset kohdat toiminnassaan.

Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta ​(omavalvontasuunnitelma), noudatettava sitä ja pidettävä sen toteuttamisesta kirjaa. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata elintarvikelain 19 §:ssä tarkoitetut kriittiset kohdat ja niihin liittyvien riskien hallinta. Siinä on mainittava ne toimenpiteet, joilla elintarvikkeiden hygieenisen laadun heikentyminen kuljetuksen aikana voidaan estää. Omavalvontasuunnitelmasta tulee käydä ilmi seuraavat kohdat

  1. toiminta, jota suunnitelma koskee
  2. kuljetusten vastuuhenkilö
  3. kuljetuslämpötilat
  4. lämpötilanseurantajärjestelmä
  5. elintarvikehygieenisesti tärkeät vaiheet, kuten elintarvikkeiden lastaus ja purku

Jos elintarvikkeita luovuttava tai vastaanottava elintarvikehuoneisto järjestää elintarvikkeiden kuljetuksen, omavalvontasuunnitelma voidaan sisällyttää kyseisen elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelmaan.

Elintarvikealan toimijan on pidettävä omavalvontasuunnitelma ajan tasalla.

Kuljetuslämpötilat

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet, jotka säilyäkseen on säilytettävä alhaisessa lämpötilassa, tulee kuljettaa jäähdytyslaitteistolla varustetussa, eristetyssä kuormatilassa tai muulla tavoin jäähdytettävässä, suljettavassa eristetyssä kuljetusastiassa siten, että elintarvikkeiden lämpötila on korkeintaan 6°C.  Lämpötila on siten sama kuin varastointilämpötila. Kuljetuslämpötila saa tilapäisesti nousta 3oC:lla 9oC:een. Sellaisissa kuljetuksissa, joissa helposti pilaantuva elintarvike toimitetaan suoraan asiakkaalle, voidaan noudattaa kansallista lämpötilasäädöstä, vaikka EU:n säätämä lämpötila olisi olemassa.

Eläinperäisten elintarvikkeiden kuljetuslämpötiloista on säädetty asettuksessa (EY) N:o 853/2004  ja pakastettujen elintarvikkeiden osalta lämpötilan seuranta ja tallennuslaitteiden vaatimukset on annettu komission asetuksessa (EY) N:o 37/2005.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden yli kaksi tuntia kestävissä toimituksissa kuormatila tai muu kuljetustila tai -astia tulee varustaa tallentavalla lämpötilanseurantajärjestelmällä. Tallentavaa lämpötilanseurantajärjestelmää ei kuitenkaan vaadita, kun alkutuotannon tuotteet kuljetetaan pois alkutuotantopaikalta tai elintarvikkeet toimitetaan elintarvikehuoneistosta suoraan kuluttajalle. Tällöin toimijan tulee sisällyttää omavalvontaansa ne keinot, joilla kuljetettavien elintarvikkeiden lämpötilan pysyminen sallituissa rajoissa voidaan varmistaa.

  • Pienmeijerihanke
HAMI  Pienmeijeriopas  Tuotteiden kuljetus
Sivustollamme hyödynnetään evästeitä, jotta voimme seurata sivuston käyttöä ja kehittää palveluamme. Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt evästeiden käytön.SuljeLISÄTIETOJA